PoliticȘtirile zilei

Un politician atipic: Marcel Ciolacu

Până acum câțiva ani, numele lui Marcel Ciolacu era cunoscut doar mediului politic buzoian și unui cerc destul de restrâns de persoane. Devenit pe rând consilier municipal, subprefect, viceprimar al Buzăului și deputat, tânărul Ciolacu a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia politico-administrativă de la noi, iar astăzi este omul momentului în politica românească.

Marcel Ciolacu pare să întrunească toate condițiile devenirii a ceea ce înseamnă un om politic autentic. Social-democratul aflat acum în fruntea Camerei Deputaților și a Partidului Social Democrat și-a pavat drumul către victorie cu o serie de „ingrediente” care fac din el un politician….atipic.

În primul rând, Marcel Ciolacu a părut că fuge întotdeauna de lăudători și de recunoaștere socială. Strategie sau trăsătură nedisimulată, modestia sa a făcut din el un politician respectat în cercurile cele mai înalte ale puterii. Dar, mai mult decât atât, atitudinea sa echilibrată și pozițiile publice moderate l-au ferit de furia unei părți a electoratului extrem de supărate pe partidul cu trei trandafiri.

Pe de altă parte, faptul că nu a ars nicio etapă a dezvoltării sale îi conferă astăzi președintelui PSD o poziție de forță la șefia partidului și conștiința că fiecare membru, indiferent de calitatea sa, poartă în raniță „bastonul de mareșal”.

Marcel Ciolacu și secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană

Dar nu neapărat modestia și echilibrul sunt calitățile cele mai importante ale lui Marcel Ciolacu. În afară de răbdare, Ciolacu mai are un as în mânecă: buna cunoaștere a oamenilor.

Dintre toți liderii PSD de după Revoluție, Marcel Ciolacu poate deveni omul care a reușit să scoată partidul din zodia urii și a dezbinării. Stânga politică românească se deschide tot mai mult către valorile europene, iar asta pune o cărămidă rezistentă la reconstrucția unui partid declasat și călcat în picioare de nonvalori.

Președintele Camerei reușește să aducă în biroul său adversari politici la care nu te-ai aștepta și să gândească alianțe pe termen lung. Cine s-ar fi gândit că PSD și-ar fi putut reveni din corzi după epoca Dragnea-Dăncilă? Cine ar fi crezut că PSD nu va fi strivit de măsurile luate de Guvernul PNL ce își dorea să transforme în voturi popularitatea din acest moment?

Căderea de ieri a Guvernului a arătat încă o dată forța de negociere de care este capabil Marcel Ciolacu. În câteva zile, liderul PSD a bătut palma cu parlamentari ai altor grupuri și a reușit nu doar să obțină 233 de voturi pentru trecerea moțiunii, ci și să spulbere orice îndoială în privința susținerii sale parlamentare: 261 de voturi pentru demitere.

Dacă realizările din ultima vreme ale conducerii Ciolacu vor putea fi convertite în încredere la Congresul PSD, atunci s-ar putea ca stânga românească să devină o forță politică redutabilă în următoarele două cicluri electorale.

eBuzău.ro

Scriem despre buzoieni, pentru buzoieni! Ajută-ne cu un SHARE!

Articole relaționate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close