SocialȘtirile zilei

Moartea lui Vasile Burtea, picătura care a umplut paharul

Moartea lui Vasile Burtea, tânărul orfan obligat să părăsească centrul de copii pentru că împlinise 18 ani, a produs ecouri puternice la nivelul opiniei publice din România. Carențele sistemului de protecție de la noi au ieșit la iveală, iar oamenii care țin cu adevărat la semeni au decis să ia atitudine.

Pe 15 decembrie 2019, trupul lui Vasile Burtea, un tânăr abandonat de mic de părinți în centrele de copii, a fost găsit pe fundul lacului Marghiloman. Cel mai probabil, Vasile și-a pus capăt zilelor, copleșit de nevoi și de necazuri. Tânărul tocmai părăsise apartamentul DGASPC în care locuise, deoarece împlinise 18 ani și terminase școala.

  • Consiliul Județean și DGASPC nu l-au uitat pe Vasile.

Recent, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău a cerut acordul Consiliului Județean pentru promovarea unui proiect ce se adresează unui grup încă vulnerabil de beneficiari, respectiv tinerilor care urmează să părăsească sistemul instituţionalizat de protecţie specială.

Fie că pleacă din sistem pentru că termină școală, fie că nu reușesc să își găsească un loc de muncă, tinerii instituționalizați au nevoie de sprijin, iar proiectul propus tocmai asta face. Ideea reprezentanților DGASPC este de a asigura finanţarea unor servicii sociale ale furnizorului public judeţean prin contractarea de fonduri europene, prin programe operaţionale specifice, contribuţia aplicantului din bugetul propriu fiind minimă.

Proiectul denumit generic „Anticameră pentru viaţă” va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 – Axa prioritară 4 – Incluziunea socială şi combaterea sărăciei.

Perioada de sustenabilitate este de 6 luni, în care DGASPC trebuie să asigure finanțare pentru o serie de cheltuieli cum ar fi: chirie, utilități, hrană pentru tinerii din grupul țintă. Bugetul total pentru acest proiect a fost estimat la 2.931.672,047 lei, din care contribuția proprie este 2% – 58.633,441 lei.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt furnizarea unui program de servicii integrate către 96 copii și tineri care urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție specială a copiilor și/sau tineri care au părăsit sistemul instituționalizat de protecție a copiilor începând cu anul 2016 pentru dobândirea abilităților de viață independentă, furnizarea unui program integrat de sprijin prin facilitarea integrării pe piața muncii a copiilor și tinerilor care urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție, a copiilor si tinerilor care au părăsit sistemul instituționalizat de protecție a copiilor în ultimii 4 ani, sprijin acordat pentru susținerea a 40 tineri care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție a copilului, prin acordarea de servicii tip „prima cameră” (sprijin financiar pentru asigurarea unei locuințe și/sau a plății utilităților).

Propunerea DGASPC a primit undă verde din partea consilierilor județeni, astfel că proiectul poate prinde contur.

Faptul că ești aici înseamnă mult pentru noi. Ajută-ne cu un SHARE, apăsând butonul Facebook de mai jos. Îți mulțumim!

eBuzău.ro

Scriem despre buzoieni, pentru buzoieni! Ajută-ne cu un SHARE!

Articole relaționate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close