Șefa Casei de Asigurări de Sănătate, anunț important pentru buzoieni!
Românii întorși în țară în contextul pandemiei de coronavirus au luat cu asalt instituțiile ce le eliberează documentele care atestă că sunt buni platnici ai contribuțiilor la stat.
Românii care muncesc în străinătate, dar au domiciliul în România, trebuie să demonstreze că beneficiază deja de asigurare de sănătate, ca să nu fie nevoiți să o plătească și pe cea din țară, pentru servicii medicale de care ar urma să beneficieze în cazul în care s-ar îmbolnăvi.
Ca să nu plătească impozitul de 5,5 % din valoarea salariului minim pe economie, românii trebuie să demonstreze acum că sunt asigurați pentru servicii de sănătate în țara în care muncesc. Sunt documente care se pot elibera electronic, fapt care, de o săptămână, se anunță zilnic pe toate canalele media.
Șefa CJAS Buzău, Simona Anghel, a explicat că zilnic la sediul instituției se prezintă în număr foarte mare persoane care au muncit în străinătate și care țin morțiș să primească în mână documentele repsective. „Vin din Italia, din Spania, din Franța, am avut și doi cetățeni care veneau din Filipine, acolo unde au lucrat pe un vas. Nu există niciun fel de intenție de prevenție din partea dumnealor, deși noi avem anunțuri la intrare, care arată clar că transferul acestor documente se poate face pe cale electronică. Își pun propriile vieți în pericol, dar și pe cele ale angajaților.”, a ținut să precizeze șeful CJAS Buzău, Simona Anghel.
Conducerea CJAS Buzău a transmis și următorul comunicat de presă:
„Avand in vedere riscurile epidemiologice existente si in vederea prevenirii raspandirii infectiilor cu COVID – 19, conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Buzau, propune asiguratilor, furnizorilor de servicii medicale si angajatorilor persoane juridice, sa tina cont de urmatoarele masuri preventive:
- Sa intre in incinta CAS Buzau numai daca prezenta este strict necesara. Accesul se va face cu o dezinfectare a mainilor inainte de intrare si respectiv dupa ce parasesc institutia iarramanerea în incinta institutiei sa fie doar pentru perioada strict necesara;
- In vederea rezolvarii unor situatii devenite necesare, cu referire la actualizarea categoriilor de asigurat/emiterea adeverintelor de asigurat, se propune transmiterea documentelor utilizandu-se posta electronica / corespondenta postala, astfel:
– la adresa de e-mail: office@casbz.ro;
– la adresa de corespondenta: Buzau, str. Crizantemelor nr. 18, Jud. Buzau;
Informatii verbale se pot obtine de la numerele de telefon: 0238717834 si 0800800989;
3. Pentru depunerea certificatelor de concediu medical, a centralizatoarelor, respectiv a cererilor de restituire indemnizatii de concediu medical, se va utiliza de catre agentii economici numai corespondenta postala, la adresa institutiei mai sus mentionata;
4. In vederea actualizarii dosarului depus de agentii economici privind recuperarea indemnizatiilor de concediu medical, urmare primirii unor notificari de refuz la plata, documentele solicitate in notificare (exemplu adeverinta stagiu de cotizare, cont bancar) vor fi transmise prin corespondenta postala sau la adresa de e-mail: cm3@casbz.ro. Modificarile impuse pe certificatele de concediu medical si solicitate prin notificarea transmisa persoanelor juridice, se va opera pe exemplarul de certificat de concediu medical aflat la agentul economic si se va transmite CAS Buzau prin corespondenta postala;
5. In situatia in care nu se poate realiza comunicarea cu sistemul informatic, in vederea asigurarii accesului liber la pachetul de servicii medicale de baza, furnizorii de servicii medicale acorda persoanelor asigurate servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale pe baza documentelor justificative aferente fiecarei categorii de asigurat ( de exemplu: adeverinta de salariat, adeverinta de elev/student, cupon de pensie, adeverinta de beneficiar al legii nr. 416/ 2001 privind ajutorul social, etc);
6. Cererile insotite de documentele necesare obtinerii de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, se transmit casei de asigurări de sănătate prin corespondenta postală, respectiv documentele: actul de identitate (în copie), codul numeric personal – CNP/cod unic de asigurare, prescripţia medicală pentru dispozitivul medical, şi certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilaţie noninvazivă, după caz, dovada calitatii de asigurat (copie cupon de pensie/adeverinta de salariat). Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează prescripţia medicală pentru dispozitivul medical recomandat, cu specificarea domiciliului copilului, şi certificatul de naştere (în copie), codul numeric personal – CNP/cod unic de asigurare. Deciziile emise de CAS Buzau, de aprobare pentru procurarea/închirierea dispozitivului medical se comunica asiguratilor beneficiari prin posta.”
CONDUCEREA CJAS BUZĂU