Administrație

Palatul Comunal se va deschide pentru vizitare

Stă de strajă de mai bine de un veac peste urbea Buzăului și nu mulți au fost cei care au urcat îngustele-i trepte pentru a arunca o privire asupra orașului de la aproape 50 de metri înălțime. După mulți ani în care nu a mai beneficiat de nicio reabilitare, Palatul Comunal se va primeni și va fi inclus în circuitul turistic.

Impozanta clădire de la kilometrul zero a Buzăului va intra în reabilitare la începutul anului viitor, atunci când cele mai multe dintre birourile primăriei vor fi fost deja mutate în clădirea fostului Bazar. Primarul Buzăului avertizează că Palatul Comunal trebuie consolidat de urgență, existând pericolul prăbușirii în cazul unui cutremur de intensitate mai mare.

După renovare, Palatul Comunal ar putea găzdui activitatea Palatului Copiilor Buzău, iar la etaj se vor amenaja urmând spații pentru firmele înființate de tinerii care vor să deschidă noi afaceri în municipiu.

Turnul Palatului Comunal, un simbol incontestabil pentru municipiul Buzău, va fi și el deschis vizitării.

Construit între 1899 si 1903 la comanda edilulului Nicu Constantinescu si proiectată de Alexandru Săvulescu, Palatul Comunal din Buzău a fost inaugurat în prezenta regelui Carol I si a principelui Ferdinand. Palatul din centrul oraşului a fost cea mai impunătoare construcţie comunală din Regat, supremaţie care a durat până în 1918.

A fost ridicat pe un teren expropriat, în locul grădinii publice, din cărămidă arsă, pe un soclu de piatră. Are parter, etaj şi turn cu ceas. La ridicarea zidurilor groase s-a folosit piatră de Ciuta şi din carierele din Dobrogea şi Câmpulung. S-a pornit la ridicartea edificiului, respectându-se un proiect al arhitectului Alexandru Săvulescu, unul dintre întemeietorii Şcolii de Arhitectură din Bucureşti. Cea mai cunoscută lucrare din portofoliul său este Palatul Poştelor şi Telegrafului din Bucureşti, construit între 1894-1900.

eBuzău.ro

Scriem despre buzoieni, pentru buzoieni! Ajută-ne cu un SHARE!

Articole relaționate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close