Educație

Înscrierea la clasa zero se va face în ordine alfabetică

La Buzău, înscrierile la clasa pregătitoare se va face în ordine alfabetică, pentru a elimina efecte ărecum depopularea școlilor de cartier și numărul mare de elevi din școlile populare. Decizia a fost anunțată de către Inspectoratul Școlar Județean Buzău, care a decis să elimine „învățătorul preferat” printr-un set de măsuri bine gândite.

Proiectul privind înscrierea copiilor la clasa pregătitoare fusese lansat în dezbatere publică la începutul anului, iar părinții l-au privit cu ochi buni încă de la început. Dacă până acum criteriul înscrierii era „Primul venit, primul servit”, noua modalitate prevede înscrierea micuților în ordine alfabetică, deci, egalitate de șanse pentru toți beneficiarii învățământului.

Mai mult decât atât, proiectul prevede ca învățătorul să fie tras la sorți, în felul acesta descurajându-se practica „învățătorului preferat” și eliminând presiunea uriașă de pe umerii cadrelor didactice populare.

În prezent, doar câteva școli din Buzău se bucură de o încredere uriașă, iar numărul înscrierilor este pe măsură. Elevii străbat și o jumătate de oraș pentru a ajunge la școala favorită, în timp ce școlile mici, de cartier, se depopulează.

Cei mai mulți dintre directorii unităților de învățământ sunt de părere că proiectul aduce numai lucruri bune pentru învățământ. Măsura va atrage după sine scăderea numărului de elevi într-o clasă, iar părinții care amânau cu un an înscrierea elevilor pentru a prinde o anumită învățătoare își vor putea da copilul la școală în momentul dorit.

Sunt și directori care cred că inițiativa nu aduce doar beneficii pentru educație. Printre minusurile ei se numără faptul că imaginea unei școli aflate la mare căutare va avea de suferit, iar învățătorii care, până la urmă, dau faima unei școli, nu vor mai fi valorizați la justa valoare.

În prezent, înscrierea elevilor în ordine alfabetică funcționează la București și Timișoara.

eBuzău.ro

Scriem despre buzoieni, pentru buzoieni! Ajută-ne cu un SHARE!

Articole relaționate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close