Politic

„Amice, doar boul e consecvent în viață!”

Oficial, 2020 este primul an în care cuvântul „traseism” este folosit de vorbitori mai mult pentru a desemna o trăsătură politică și mai puțin în legătură cu cea mai veche meserie din lume. Și, ca în orice meserie, sunt oameni care ridică această îndeletnicire la rang de artă.

Nu am nimic cu oamenii care migrează de la un partid la altul. Poate că – presupunând că au așa ceva – ei nu se regăsesc în doctrina unei anumite formațiuni politice și caută în permanență un model care să le împlinească așteptările. Dar ce ne facem cu aceia care își schimbă opțiunile politice mai des decât se schimbă ora pe Glob?

Să luăm, de pildă, exemplu deputatului buzoian Adrian Mocanu. Politicianul devenit deputat la numai 24 de ani și-a făcut botezul politic la PSD, pe vremea când tatăl său era șef de Consiliu Județean. De la PSD, Mocanu a migrat către PSRo, partid înființat de Mircea Geoană.

Pentru că nu îi oferea garanția unui post în deputăția românească, Mocanu și-a mutat biroul în sediul unui alt partid mic, dar promițător. Este vorba despre PMP, formațiune care l-a și scos deputat în 2016, la pachet cu un post de senator pe care s-a așezat confortabil fostul liberal Bădulescu.

După PMP, a venit rândul ALDE să îl primească în rândurile sale pe tânărul deputat buzoian. Și n-a făcut-o oricum, ci oferindu-i funcția de președinte al organizației județene, poziție din care Mocanu – pe asta trebuie să recunoaștem – a reușit să atragă mulți oameni de partea sa.

Lăsarea în ofsaid a lui Tăriceanu a dat însă peste cap planurile electorale ale echipei lui Adrian Mocanu, care și-a scos din nou binoclul – precum vechii mateloți, pe vremuri – în căutarea unei alte corăbii pe care să se îmbarce. La orizont s-a ivit PMP și, astfel, echipa de la ALDE a început să se întoarcă, încet-încet, către matcă.

Este Adrian Mocanu un politician abil? Fără îndoială. Știe să își atragă oameni de partea sa și să lupte prin orice fel de mijloace pentru șansa lui? A demonstrat-o. E moral – fiindcă legal știm că este – să schimbi tabăra în funcție de propriile interese și nu în funcție de nevoile electoratului? Asta rămâne de văzut.

În discuție nu este însă doar cazul deputatului buzoian. Migrația politică este un fenomen înfipt cu rădăcini adânci în societatea românească. Și nu de ieri, de azi, lucru care mă face să mă gândesc la celebra butadă privind frământările politice ale unui om. Se spune că, întrebat de un discipol de ce își schimbă atât de des opţiunile politice, marele Nicolae Iorga a şarjat:

„Amice, doar boul este consecvent în viaţă!”

(AMOS)

eBuzău.ro

Scriem despre buzoieni, pentru buzoieni! Ajută-ne cu un SHARE!

Articole relaționate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close