Știrile zilei

43 de ani de la „Marele Cutremur” / Înregistrarea terifiantă din timpul dezastrului (AUDIO)

Acum 43 de ani, pe 4 martie, la ora 21:21, se scria o pagină neagră din istoria României. Un cutremur de 7.2 grade pe scara Richter avea să zguduie din temelii județele aflate în zona de est și de sud-est a țării, peste 1500 de oameni pierzându-și viețile și mii de clădiri fiind culcate la pământ în numai 55 de secunde.

Cutremurul a lovind partea de sud a României, la ora 21.22. Epicentrul s-a situat în Munţii Vrancei, cea mai activă zonă seismică din România, la adâncimea de 94 km. Seismul cu efecte devastatoare a avut o durată de 55 de secunde. Unda de şoc s-a resimţit în aproape toată regiunea balcanică

Un peisaj de sfârșit de lume avea să se instaleze în Vrancea, Buzău, București și în județele învecinate. Clădiri făcute una cu pământul, oameni prinși sub dărâmături, buzoieni rămași pe drumuri, toate în „acordurile”  terifiante ale sirenelor de pe salvare.

  • 55 de secunde de coșmar

„Eram în oraș, la mătușa mea, în 23 august, când am simțit cum patul a început să se miște cu mine, iar paharele se spărgeau unul câte unul în vitrină.

Mișcarea de devenit din ce în ce mai intensă și țin minte că, de frică, am fugit cu toții în curte. Simțeam că merg pe niște sticle, atât de tare se mișca pământul sub picioarele mele”, își amintește buzoianca Anișoara Aron.

Teatrul Moldavia, în spatele Palatului Comunal

Aproape toate clădirile vechi din Buzău au fost dărâmate de cutremur: Teatrul Moldavia din zona băncilor, restaurantul Dunărea de pe locul actualului Mc’ Donalds, Școala Sanitară de pe Cuza-Vodă și alte câteva clădiri au dispărut ca și cum n-au fost niciodată.

La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. Seismul a schimbat complet fața capitalei și a orașelor afectate, lăsând în urmă mii de victime și tot atâtea clădiri distruse de forța devastatoare a puternicului seism.

Se spune că înregistrarea de mai jos este extrasă pe coloana sonora a filmului „Autobigrafia lui Nicolae Ceausescu”. Singura inregistrare a acestui dezastru a fost luata de un magnetofon din sala de concerte a Radioteleviziunii in timpul pauzei.

Pe înregistrare se aud strigăte de femei, bărbați și copii, zgomotele prăbușirii pereților, geamuri sparte. În aceeași înregistrare se aud cum unii oameni se reped îngroziți pe scări au spre ieșiri.  Aceeași teamă care i-a îndemnat pe alții să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar și cazuri de femei care au născut înainte de vreme.

eBuzău.ro

Scriem despre buzoieni, pentru buzoieni! Ajută-ne cu un SHARE!

Articole relaționate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close